31 Ocak 2012 Salı

OJS'de Hakem Raporunun Editöre Gönderilmesi : Doğuş Üniversitesi Dergisi

Doğuş Üniversitesi Dergisi'nde (OJS sistemi üzerinden) hakem raporunun editöre gönderilmesinde aşağıdaki adımlar izlenir:

A) Makale Değerlendirme Sonucunu İletmek İçin Sisteme Giriş
  • Editör tarafından gönderilen e-posta içindeki linke tıklayarak dergi internet sayfasına giriniz.
  • Kullanıcı adınızı ve şifrenizi unuttuysanız yine edtör tafından gönderilen mesaj içindeki link kanalıyla kullanıcı adı ve şifrenizin sistem tafından e-postanıza gönderilmesini sağlayınız.
  •  Menüdeki ÜYE GİRİŞ seçeneği aracılığı ile sisteme giriş yapınız.
  • Giriş başarılı ise değerlendirilmek üzere size iletilen makale adı/adları Etkin Öneri sayfasında listelenecektir. Değerlendirme sayfasına geçmek için makale adı üzerine tıklayınız.
  • # Değerlendirme sayfasında öncelikle "Değerlendirilecek başvurular" ve " Değerlendirme zamanlaması" başlıklarına göz atınız.
B) Değerlendirme Basamakları
"Değerlendirme basamaklarını kontrol ediniz" başlığı altında sırasıyla:
  1. Başvurunun editörünü bilgilendirmek ve diğer adımların aktif hale gelebilmesi için, değerlendirmeyi kabul ediyorsanız "Değerlendirmeyi yapacağım" ifadesinin yanıdaki simgeye, değerlendirmeyi kabul etmiyorsanız "Değerlendirmeyi yapamayacağım" ifadesinin yanındaki simgeye tıklarak otomatik olarak oluşturulacak e-mektubu editöre gönderiniz. Değerlendirmeyi kabul ettiyseniz bundan sonraki basamakları izlemeye devam ediniz.
  2.  Değerlendirilmek üzere tarafınıza sunulan makaleyi ve varsa eklerini indirmek için dosya isim/isimlerine tıklayınız. Değrlendirmenizi ekrandan yapabileceğiniz gibi bilgisayarınıza kaydederek de yapabilirsiniz. Eğer makaleyi bilgisayarınıza indirdiyseniz veya çıktısını aldıysanız, isterseniz sistemden çıkış yapabilirsiniz. Değerlendirmenizi tamamlayınca yeniden sisteme giriş yaparak kalan adımları takip ederek değerlendirmenizi gönderebilirsiniz.
  3. Eğer birinci adımda makaleyi değerlendirmeyi kabul ettiyseniz, bu adımdaki ifadenin sonunda afktif hale gelecek simgeye tıklayarak, bu makalenin değerlendirlimesiyle ilgili görüş ve yorumlarınızı editöre iletmek üzere açılacak forma yazınız ve kaydediniz.
  4. Eğer değerlendirmenizi başka bir ortamda hazırladıysanız (ör. MS Word), dosyanızı bu seçenekteki Dosya Gönder seçeneği aracılığı ile editöre iletilmek üzere sisteme yükleyiniz.
  5. Bu adımda değerlendirme sonucu editöre iletilir. Değerlendirmenizi editöre göndermek için ya 3. adımdaki bağlantıda verilen simğeye tıklayarak açılacak formu doldurmanız ya da 4. adımdaki dosya yolu ile önerilerinizi içeren bir dosyayı sisteme yüklemeniz gerekmektedir. Bu seçenkelerden birini kullandıktan sonra 5. adımdaki açılır menü aktif hale gelecektir. Bu aşamada makale ile ilgili kararınızı Öneri kutusundaki seçereklerden uygun olanını seçerek editöre iletilmek üzere sisteme kaydedeiniz. Değerlendirmeyi Editöre Gönder butonuna tıklayınca "Kararınızı kaydettikten sonra bu değerlendirmede başka bir değişiklik yapamazsınız! Devam etmek istiyor musunuz?"" şeklinde onay istenecektir. Seçenek onaylanınca ekrana gelen hazır e-posta gönderme penceresi aracılığı ile sonucu editöre bildiriniz. Bu işlemin ardından sistem değerlendirme raporunu ekrana yansıtacaktır.

2 yorum:

  1. Merhaba, bir sorum olacak oluşturulan hakem formunun hakem tarafından değerlendirmesi yapıldıktan sonra hem editöre hem de yazara yönlendirilmesininin yapılmasını nasıl sağlarız. form oluşturmadan yada word gibi bir belgeyle değerlendirme yapıldığında yazarında bilgilendirilmesini sağlıyoruz fakat hakem formunu oluşturursak yalnızca editör haberdar olabiliyor yazar göremiyor.Cevap verebilirseniz sevinirim. Teşekkkür ederim iyi çalışmalar?

    erenali@nevsehir.edu.tr
    Ali EREN

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Eren,

      Öncelikle sorunuza geç yanıt verdiğim için kusura bakmayınız. Hakem tarafından doldurulan bir değerlendirme formu ya da yorumun doğrudan yazar tarafından görülmesi, hakemlik uygulamasının doğası gereği doğru bir uygulama değildir. Eğer hakemleriniz sabit ve yazara yönelik olumuz ifadeler kullanmayacaksa bu ayrı bir durum tabiki. OJS'nin size sağladığı standart bir değerlendirme adımlarının dışında isterseniz derginiz için kullanmakta olduğunuz formu OJS üzerinde web form haline getirerek kullanabilirsiniz. Ya da hali hazırda yaptığınız gibi MS Word üzerinde tasarlamışolduğunuz formu kullanabilirsiniz. Değerlendirme formlarının ve yorumların yazar taraından doğrudan görülmesi bildiğim kadarıyla mümkün değil. Ancak MS wordde hazırladığınız formu veya hakemin yaptığı yorumu bir çek işaretine tıklamak suretiyle yazar tarafından görülmesini sağlayabilirsiniz. Bunun için yapmanı gereken:
      - Word form kullanmalısınız,
      - Hakemler formları değerlendirme basamağının 4 adımında yüklemeli ve üçüncü basamağı kullanmamalıdır,
      - Hakemlerin sisteme yüklediği bu formları yazarın görebilmesi için "Hakem değerlendirme" kısmındaki "Yüklenmiş dosyalar:" seçeneğinden sonra verilen "abc.doc 2012-04-03 Yazarın dosyayı görmesine izin ver" seçeneğinin sonundaki kutuyu çek edip kayıt tuşuna basmalısınız.

      Benim tavsiyem OJS'nin kendi değerlendirme adımlarını takip etmenizdir. Bu yolla hakemden gelen yorum ve değerlendirmeleri bir editörün görüp derleyerek ve kendi youmunu da dahil ederek yazara yönlendirmesi doru ve isabetli bir uygulama olur.

      Sağlıcakla kalın.

      Sil