28 Şubat 2012 Salı

Dergilerin Açık Dergi Sistemi (Open Journal Systems) Üzerinden Yayımlanması

Günümüzde bilgi kaynaklarının elektronik ortamda yayımlanması, potansiyel kullanıcılara erişmek ve onların bilgi kaynaklarına kolayca erişmesini sağlamak bakımından çok önemlidir. Dergilerin elektronik ortamda yayımlanması için uluslararası kullanımı olan, açık arşivlerde otomatik indekslenmeyi sağlayan yazılımlardan biri tercih edilmelidir. Açık Dergi Sistemi – ADS (Open Journal Systems OJS) bu alandaki en iyi yazılımlardan biridir. Public Knowledge Project çerçevesinde British Columbia, Simon Fraser ve Stanford Üniversiteleri tarafından geliştirilen ADS, uluslararası açık kaynak kodlu bir yazılımdır ve dünyada 10 binden fazla dergi tarafından kullanılmaktadır. Sistem tüm dillere destek veren bir yapıdadır ve ister tek dilli istenirse çok dilli olarak kullanılabilmektedir. Sistemin 2.3.4’ncü ve 2.3.6’ncı sürümü Doğuş Üniversitesi Dergisi (http://journal.dogus.edu.tr) için tarafımdan Türkçeye çevrilmiştir. Sistem, bir dergiye yazarın ilk taslak yazıyı göndermesinden, okuyucuya sunulmasına kadar geçen her sürecin ve sonrasının, oluşturulan internet sayfası üzerinden yönetilmesine aracılık eder. Kısaca ifade etmek gerekirse, sistem, bir dergi için sanal bir ofis ortamı sunar.

13 yorum:

  1. Sönmez hocam, ADS'de sitemi kurdum dergimi siteye eklemek istiyorum ancak Dergi Ayarları kısmında derginin YOL'unu girdiğimde •Yol sadece alfanümerik karekterler, alt çizgi, tire içerebilir ve bir alfanümerik karekterle başlamak ve bitmek zorundadır.
    şeklinde bir uyarı çıkıyor ve dergiyi oluşturmam mümkün olmuyor. Ne kadar uğraştıysam da çözemedim. Önerilerinizi bekliyorum. Selamlar

    YanıtlaSil
  2. Sönmez Hocam selamlar, Benim açık dergi sistemli sitem www.hikmetyurdu.com da spam üyelerle başım belada, her gün aşağı yukarı 10-15 civarı spam üye görüyorum ve bunları silmekten bıktım. Bu tür spam üyelere nasıl engel olabileceğim hususunda ise google amcada yaptığım araştırmalar sonuç vermedi. Bu hususta yardımınızı bekliyorum.

    YanıtlaSil
  3. Ali Hocam,

    config.inc.php konfigürasyon dosyasında "Captcha Settings" ayarlarını kontrol edin. Yani captcha aktif olmalıdır. 385'inci satır civarındaki aşağıdaki komutun önünde ; işareti olmamalıdır.

    captcha_on_comments = on

    Captcha'nın çalışıp çalışmadığını yeni üye kaydı yaparken "http://journal.dogus.edu.tr/index.php/duj/user/register" adresinde örneğini görebileceğiniz "onaylama" kısmında "Lütfen resim üzerinde görüntülenen karakterleri giriniz." seçeneğinin olup olmadığını kontorl ederek anlayabilirsiniz. Eğer bu uygulama devredeyse spam üye olması mümkün değil. Bu uygulama çalışmıyorsa lütfen konfigürasyon dosyasında captcha ayarlarını yapınız.

    Kontrol etmek istedim ancak sayfanız için iptal edildi uyarısı alıyorum.

    YanıtlaSil
  4. Sönmez hocam config.inc dosyasında capthca üzerine çalışırken nasıl yaptığımı bilemiyorum ama sistem kapandı. Şu anda dergi açılmıyor. Daha doğrusu açıldığında yeniden install sistemi başlıyor fakat ne yaptıysam eski haline getiremedim. Üstelik webserver'ım geçen ayki yedekleri almamış. Dolayısıyla sitemi eski haline getiremiyoruz. Bu konuda acil yardımınıza ihtiyacım var. Sanırım ben uğraşırken config.inc dosyasında bir değişikliğe yol açtım, kopyasını da almamıştım. Ne yapacağımı bilemiyorum.

    YanıtlaSil
  5. Ali hocam,

    Sorun değil. Düzeltilir. Captcha ayarlarında değişiklik yapmakla sistemin çalışmasında sorun olmaz. 17 Eylül tarihinde sisteminiz zaten çalışmıyordu. Sisteminizin koştuğu sunucunun taşınması, sistem güncellemesi gibi bir durumu olup olmadığını kontrol etmenizde fayda var. Eğer sayfanıza girmek istediğinizde sayfa install sayfasına yöneliyorsa yapmanız gereken "config.inc.php" dosyasında 29 satırda "installed = On" satırını "installed = Off" olarak düzenlemektir. Bu durum kendiliğinden değişmeyeceğine göre mutlaka sunucuyla ilgili bir durum vardır.

    İnstall ayarı için örnek düzenleme:
    ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
    ; General Settings ;
    ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

    [general]

    ; Set this to On once the system has been 28 installed
    ; (This is generally done automatically by the installer)
    installed = Off

    Captcha ayarlarınız aşağıdaki gibi olmalıdır. Düzenleme windows sunucuya göredir.

    ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;
    ; Captcha Settings ;
    ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

    [captcha]

    ;Whether or not to enable Captcha features
    captcha = On

    ;Whether or not to use Captcha on user registration
    captcha_on_register = On

    ;Whether or not to use Captcha on user comments
    captcha_on_comments = On

    ;Font location for font to use in Captcha images
    font_location = "C:/Windows/Fonts/Arial.ttf"

    ;font_location = /usr/share/fonts/truetype/freefont/Arial.ttf

    22 Eylül 2012 19:30

    YanıtlaSil
  6. Sağolun Sönmez hocam, gönderdiğiniz word dosyasına göre config.inc.php dosyasını düzenleyip FTP'den yükledim ancak sanırım webmaster hikmetyurdu linkini bloke etmiş, o sebeple herhangi bir etkisi olmadı. Webmaster arkadaş ağustos yedeğini yükeleyecekti. P.tesi gününe halledilir inşallah. Eğer yedek yüklenmezse, sizin gönderdiğiniz dosyaya göre düzenlediğim config. inc.php dosyasını tekrar yüklerim ve sorun çözülür inşallah. Bu arada sitenizdeki çok faydalı olan yorumunuzu da okudum. Şu an sisteme pek müdahale edemiyorum. Webmaster bakalım çözebilecek mi. o çöemezse bile sizin önerilinizle çözüleceğini umut ediyorum. Katkı ve ilginiz için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  7. Sönmez hocam gönderdiğiniz config.inc.php (Word) dosyasına göre sitemin config.inc.php dosyasını düzenledim ancak database connection failed mesajı alıyorum. Sanırımbir yerlerde hata yapıyorum ancak bir türlü çözemedim. Yardımınıza ihtiyacım var.

    YanıtlaSil
  8. Merhabalar
    Open journal systems ile ilgili bir sorum olacak. Editörün atadığı hakemlerin 2.tur değerlendirmelerine bir türlü geçiş yapamıyorum. Buna dair Sönmez hocam öneriniz nedir. Teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
  9. Merhaba,

    Değerlendirme sekmesinde iken Editör Kararı kısmında "Değerlendirme için yeniden başvuru" seçeneğini seçin ve kaydedin. Yazar düzenlemesini yaptıktan sonra makalesinin yeni şeklini gönderince bu kısımdaki Yazar Sürümü önündeki dosyayı işaretleyerek "Bu sürümü hakem değerlendirmesine gönder" seçeneğini işaretleyerek gönder tuşuna basınız. Böylece ikinci turu başlatmış olacaksınız.

    YanıtlaSil
  10. hocam bu sistemi kurdum fakat türkçe yapamıyorum önce ingilizce kuruyorum daha sonra türkçe yaptıgımda türkçe olmuyor yardımcı olabilirmisiniz.

    YanıtlaSil
  11. Sayın Yayla,

    OJS dil ayarlarını aşağıdaki paylaşımı takip ederek yapabilirisniz:

    http://sonmezcelik.blogspot.com/2011/12/open-journal-systems-ojsde-dil-ayar.html

    YanıtlaSil
  12. Hocam open journal sistemde sürüm güncellemeyi nasıl gerçekleştirebilirim? Süreç nasıl gerçekleşmekte?

    YanıtlaSil
  13. Mahmut bey,
    Sürüm güncelleme aslında kurulum süreci ile aynı. Sağlam yedeğinizi aldıktan sonra mevcut veri tabanı üzerine kurulumu yapmanız gerekiyor. Böylece MySQL'deki talo güncellemelerini de otomatik yapmış oluyorsunuz. İlk kurulumla farkı, güncellemede veri tabanı oluşturmak yerine mevcut veri tabanı adını belirtmenizdir. Tabi sayfalrdaki özelleştirmelerinizi de ayrıca yenisine yansıtmanız gerekir.

    YanıtlaSil