8 Mart 2020 Pazar

VPN Nedir? VPN Nasıl Çalışır?

VPN (Sanal Özel Ağ) nedir? VPN programları ne işe yarar? VPN programları hangi amaçla kullanılır? VPN programları anonimlik sağlar mı? VPN ile neler yapabilirsiniz? VPN sadece yasaklı sitelere giriş programı mıdır?

VPN Nedir?
 VPN (Sanal Özel Ağ), açılımından da anlaşılacağı üzere cihazlar arası oluşturulan sanal özel bir ağdır. Bu sanal özel ağ, tünelleme protokolleri ile oluşturulur. VPN kurulan bir bilgisayarın ortak internet altyapısı ile olan çevrimiçi bağlantısı VPN sunucusu üzerinden gerçekleşir. VPN sunucusu ve VPN’in kullanıldığı cihaz arasındaki iletişim şifreleme yöntemleri ile şifrelenir.

VPN sunucusu ve kullandığınız cihaz arasındaki şifreleme ne işe yarar? Bu şifreleme sayesinde bağlı olduğunuz internet ağı üzerinden bağlantınızı kimse izleyemez; izlese bile şifreli olacağı için herhangi bir verinizi göremez.

VPN programları bu yüzden ortak alanlarda ücretsiz olarak hizmete sunulan Wi-Fi ağlarını kullanırken güvenli bir bağlantıya sahip olmanızı sağlar. Aksi takdirde, şifresiz olan Wi-Fi ağlarında iletişiminiz de şifresiz olacağı için kişisel veri ve bilgilerinizi içeren çevrimiçi aktiviteleriniz ağ üzerinden başkaları tarafından hem görülebilir hem kaydedilebilir hem de gerekli araçlarla müdahale edilebilir.

VPN Nasıl Çalışır?
 VPN tünelleme protokolleri ile kullanıldığı cihazın sanal özel bir ağ üzerinden internete bağlanmasını sağlarken cihazın IP adresini gizleyerek anonimlik sağlar. Bu demek değildir ki Instagram’da paylaşılan gönderi VPN ile anonim olacak, hayır. Gerçekleştirilen çevrimiçi aktivitelerin kaynağı olarak cihazınız değil VPN sunucusu görülür çünkü VPN sunucusunun sağladığı IP adresi ile veri paketleriniz internette seyahat eder.

VPN programında kullanılan tünelleme protokolüne ve şifreleme yöntemine göre internet hızınız yavaşlayabilir. Örneğin, PPTP (Noktadan Noktaya Tünelleme Protokolü) ileri seviyede bir şifreleme sağlamadığı için hızlıdır fakat diğer tünelleme protokollerine göre güvenli bir protokol değildir. OpenVPN ise ileri derece şifreleme yöntemlerini desteklediği için çok güvenlidir ve PPTP’ye göre daha yavaştır.

VPN Ne İşe Yarar?
VPN programları çevrimiçi içeriklere herhangi bir erişim engeline takılmadan erişmenizi sağlar. IP adresi üzerinden gerçekleşen erişim engellerini IP adresinizi değiştirerek aşabilirsiniz.

Kullandığınız çevrimiçi platform IP adresine göre farklı içerik sağlıyor olabilir. Örneğin, Netflix gibi. Netflix içerik kütüphaneleri hiçbir ülkede aynı değildir. IP adresinizi değiştirerek farklı Netflix kütüphanelerindeki içerikleri izleyebilirsiniz. Bu sırada bir Netflix hesabınız yoksa VPN ile Netflix hesabı açmayın. VPN ile Amerika’dan internete bağlanırken Netflix hesabı açarsanız faturalarınızı döviz ile ödemek durumunda kalabilirsiniz. Netflix hesabınızı Türkiye IP adresi ile açtıktan sonra VPN sunucusundan ABD’ye bağlanarak ABD içeriklerini izleyebilirsiniz.

VPN ile sınırsız içeriğe ulaşabilirsiniz. Peki, bant genişliğiniz ne olacak? Bazı VPN programlarını kullanırken video izlemede problem yaşayabilirsiniz. Bunun sebebi kullandığınız VPN programının sunduğu bant genişliğinin yüksek olmamasından olabilir. Sınırsız bant genişliği sağlayan bir VPN sağlayıcısı ile video içeriklerini yüksek çözünürlüklü bir şekilde izlemeye devam edebilirsiniz.

Sınırsız bant genişliği gibi özelliklere ücretsiz VPN programlarını kullanırken sahip olmanız pek de mümkün değildir. Ücretsiz VPN programlarının güvenli olduğunu da söyleyemeyiz. Ücretsiz VPN programları sunucularında kayıt tutuyor olabilir.

Kullanacağınız VPN programının hangi veri ve bilgilerinizi nasıl tutacağını ve çevrimiçi aktivitelerinizi kaydetmediğini belirtmesi VPN seçerken önemsemeniz gereken kriterlerden biri olmalıdır.

Popüler VPN şirketlerinden biri olan ExpressVPN, VPN sunucu sayısından ziyade sunucuların nasıl kullanıldığının ve sunucu özelliklerinin önemli olduğunu belirtiyor. Bu yüzden, VPN seçerken VPN sunucularının sayısının fazla olması kafanızı karıştırmamalı.

VPN seçerken ücretsiz programlardan kaçınmaya özen gösterin.



Büşra@TechWarn.com

1 yorum:

  1. Elegant Home Life is a blog about home improvement. Here we talk about things like remodeling, renovating, and fixing up old houses?

    Digital Agency
    Bitcoin

    web development agency



    Kriptoks



    YanıtlaSil