6 Nisan 2012 Cuma

Ne Bilim Yahu

Prof. Dr. Levent SEVGİ'ni Ne Bilim Yahu kitabı adlı kitabı Doğuş Üniversitesi Yayınları arasında yayımlandı. Günlük yaşamda olaylara nasıl bakıyorsunuz? Kanserin çaresi var mı? Cep telefonları gerçekten zararlı mı? Baz istasyonları şehir dışına çıkarılabilir mi? Deprem ne zaman olacak? Kimler bilim adı altında şarlatanlık yapıyor? Ata uzay asansörü gerçek mi? Medya haberleri ne kadar doğru? gibi onlarca sorunun gerçek cevabı bu kitapta. Yakında kitapçı raflarındaki yerini alacak...

Künye
SEVGİ, Levent, (2012). Ne Bilim Yahu. Yayına hazırlayan Sönmez ÇELİK, İstanbul: Doğuş Üniversitesi Yayınları.

Kitap Tanıtımı
Hiç düşündünüz mü; neden kansere çare bulanlar, depremi önceden kestirenler ortalıkta bolca boy gösterebiliyor da örneğin fizikte, matematikte, elektronikte böyle kişilere rastlanmıyor? Neden sade vatandaş ekonomi uzmanı, hukuk uzmanı, futbol uzmanı, teknik direktör, tarih uzmanı olabiliyor ve ahkam kesiyor da, örneğin radar konusunda ortalıkta bir tek vatandaş görünmüyor? Neden, Kuran’ın şifrelerini çözenler bir uydu kod çözücü ya da kripto cihazı tasarlayamıyor? Bunun nedeni yerlerde sürünen bilim okur yazarlığımız olmasın? Ne demek bilim okur yazarlığı? Ne demek bilim, bilimsel yöntem, bilimsel kestirim/öngörü, bilim adamı?

Bilim önemli, toplumda saygın bir yere sahip. Her şeyin önüne ardına bilim, bilimsel sonuç, vb. getirilmesinden, yerli-yersiz her yerde kullanılmasından anlamak mümkün. Bir örnek: TV’de bir kanal; sunucu Diyanet İşleri Başkanı’nı konuk etmiş, yine Hac’da Şeytan taşlarken oluşan izdihamdan ölen yüzlerce hacı adayını konuşmaktalar. Başkan Şeytan taşlamanın sembolik olduğunu, içimizdeki Şeytanı kontrol etmenin önemli olduğunu, vb., anlatmaya çalışıyor. Sunucu soruyor; “Sayın Başkan Şeytan taşlamanın bilimsel açıklaması nedir, anlatır mısınız?” Ne demek Şeytan taşlamanın bilimsel açıklaması? 

Bu kitapta bilim ve teknoloji ile toplum ilişkileri üzerine deneme yazıları yer almakta. Bilimin tanımından, bilimsel yöntem tartışmalarına, kehanetten bilimsel kestirime, yaşamda olasılık ve rastlantının öneminden istatistiğin kullanımına, araştırma kurumlarımızdan akademisyenlere dek geniş bir yelpazede insanımızı düşündürmek amacıyla hazırlanan bölümlerde kısaca bilim ve teknolojinin toplumsal algılamasını bulacaksınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder