11 Mart 2024 Pazartesi

DSpace Sürümlerinin Kullanım Durumu ve Araştırma Performans Sistemi Özellikleri

DSpace 7, Kurumsal Akademik Arşiv Yazılımı olarak kullanılabildiği gibi önemli bir özelliğe daha kavuştu. DSpace 7'ye “Araştırmacı Profili”, “Organizasyon Birimleri”, “Projeler” gibi araştırma performans varlıkları eklenebilmektedir. Böylece DSpace 7 "Araştırma Performans Sistemi" olarak da kullanılabilmektedir. 

DSpace sponsoru Lyrasis kayıtlarına göre 2461 adet Kurumsal akademik arşivde DSpace yazılımı kullanılmaktadır. https://registry.lyrasis.org adresinden DSpace kullanan kurumlar, arşivlerin içerikleri ve kullandıkları DSpace sürümleri hakkında bilgi edinilebilmektedir. Kayıtlara göre DSpace sürümlerinin kullanım dağılımı aşağıdaki gibidir:

  • DSpace 7.x sürümü: 99 adet (12 adedi Türkiye)
  • DSpace 6.x sürümü: 611 adet (106 adedi Türkiye)
  • DSpace 5.x sürümü: 555 adet (5 adedi Türkiye)
  • DSpace 4.x sürümü: 293 adet (13 adedi Türkiye)
  • DSpace 3.x sürümü: 195 adet
  • DSpace 1.x sürümü: 708 adet

DSpace kullanıcı sayfasındaki kayıtlar kullanıcılar tarafından güncellendiğinden rakamlarda %15-20 civarı sapma ihtimali olsa da yine de veriler değerlidir.

DSpace 7.6.1 sürümü güncel stabil sürümdür. Eski sürümlerin geliştirilmesi topluluk tarafından durdurulsa da gerekli tedbirlerin kullanıcılar tarafından alınması durumunda güvenle kullanılabilir.

USOM kurumlardaki farklı uygulamalarla ilgili düzenli zafiyet bildirimleri iletmektedir. USOM'un DSpace için ilettiği zafiyet bildirimi içeriği ağırlıklı olarak http (80, 8080 vb. portları) üzerinden yayın yapan portlar yerine https (443 portu) üzerinden yayın yapan portunun kullanılması yönündedir. Nadiren de olsa sunucu yapılandırmasına göre farklı zafiyetler ve bu zafiyetler için alınması gereken tedbirleri de beraberinde iletmektedir.

Gerekli tedbirler alınarak eski sürümler de kullanılmaya devam edebilir. Günceli takip etmek elbette önemlidir. Güncel sürümler kısmen alışkanlıklar bakımından bizleri zorlasa da yenilikleri beraberinde getirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder