10 Temmuz 2012 Salı

Windows İşletim Sistemine OJS Kurulumu

Windows işletim sistemine OJS 2.4.2 Dergi Yönetim ve Yayımlama Sistemini kurulumu yapmak istiyorsanız aşağıdaki adımları izlemelisiniz. Bu kurulum prosedürü Windows XP ve Windows 7 Ultimate, Windows 2008  işletim sistemleri üzerinde test edilmiştir. 

1) OJS'nin Çalışması İçin Gerekli Yazılımların Kurulması
  • PHP >= 4.2.x (MySQL verilerini veri tabanından alabilmek için)
  • MySQL >= 3.23.23 (OJS üst verileri için
  • Apache2 >= 1.3.2x (OJS'nin web üzerinden hizmet verebilmesi için)
  • phpMyAdmin (MySQL tablolarını yönetebilmek için)
Bu yazılımları ayrı ayrı kurulabilir. Ancak hali hazırda Wamp Server bu yazılımları tek paket halinde sunar ve kurulumu oldukça kolaydır. Bu nedenle, OJS'yi kuracağınız sunucu veya bilgisayarın özelliğine (32 bit, 64 bit gibi) göre uygun paketi Wamp Server'ın  Download sayfasından seçerek indiriniz.


İndirdiğiniz Wamp Server'ı bilgisayarınıza kurunuz. Varsayılan kurulumunda MySQL veri tabanına erişim için şifre konulmamıştır. Eğer MySQL veri tabanına erişimde şifre kullanılmasını istiyorsanız "phpMyAdmin ve MySQL'e Şifre Koyma" başlıklı paylaşımdan yardım alabilirsiniz.


Wamp Server kurulumundan sonra Bilgisayarım -> Yönetim -> Hizmetler ve Uygulamalar -> Hizmetler kısmında wampapache ve wampmysqld ismli iki servis yer alacaktır. Bunlar varsayılan kurulumda "Elle" seçeneği ile yüklenir. Eğer sürekli çalışır halde olmasını veya sunucu başladığında otomatik olarak başlamasını istiyorsanız (bu sürekli hüzmet verecek bir sunucu için gereklidir) özellikler kısmından "otomatik" seçeneğini seçerek kaydetmeli ve servisi başlatmalısınız.








Alt yapı hazır olduktan sonra OJS kurulum sürecine başlayabilirsiniz. 

2) OJS Kurulumu
  • http://pkp.sfu.ca/ojs_download adresinden OJS yazılımını indirin,
  • Yazılımı açın (extract),
  • Kolaylık sağlaması bakımından kasörün adını "ojs" olarak değiştirin,
  • "ojs" klasörünü "...\Apache2.2\htdocs" altına koyun,
  • ...\Apache2.2\htdocs\ojs klasörüne gidin ve aşağıdaki dosya ve dizinler (içerikleri dahil) yazılabilir hale getirin:
          - config.inc.php 
          - public/
          - cache/
          - cache/t_cache/
          - cache/t_compile/
          - cache/_db
  • Webe yayın yapan klasörün dışında bir yere "files" adlı bir klasör yaratın ve bunu da yazılabilir hale getirin. 
  • "files" klasörünü oluşturduğunuz yolu "config.inc.php" dosyası içinde düzenleyin.
  • Bir internet browser açın ve adres satırına gidin (Firefox önerilir),
  • Eger kurulum yaptığınız bilgisayar sunucu ise sunucu web adresini (ör. http://journal.dogus.edu.tr/ojs), kişisel bilgisayar ise yerel adresi (ör. http://localhost/ojs) yazanız,
  • Gelen Kurulum sayfasında "Pre-Installation Steps" başlığı altındaki dosya adlarının hepsinin de karşında "yes" ibaresinin olduğundan emin olun.

  • Locale Settings kısmında OJS'yi kullanmak istediğiniz temlel dili ve diğer dilleri seçiniz. Aşağıdaki örnekte İngilizce temel dil, Türkçe ikinci dil olarak seçilmiştir. Sistemi kurduktan sonra "Home > User > Site Administration > Languages" kısmından sıralamayı değiştirebilirsiniz. 

  • Karakter setleri kısmında Unicode (UTF-8)'i seçin,

  •  Dosya Ayarları kısmında OJS klasörü altında oluşturduğunuz "files"ın yolunun doğru olup olmadığını kontrol ediniz.


  •  Sistem Yöneticisi'nin kullanacağı hesap bilgilerini (kullanıcı adı, şifre ve e-posta) bilgilerini dikkatlice girin,
  •  Veri Tabanı Ayarları'nı yaparken dikkatli olun. Sunucuya hangi veri tabanını kurdu iseniz onuna dını seçin. "Host" kısmını "localhost" olarak bırakın. Kullanıcı adı kısmına MySQL'deki yekili kullanıcı adını giriniz. Şifre kısmına MySQL şifesini giriniz. Veritabanı adını "ojs" olarak giriniz.

  • Veri tabanı  erişim bilgileri "...\Apache2.2\htdocs\ojs" klasörü altındaki "config.inc.php" dosyası içinde kurulumdan önce düzenlenmelidir. MySQL veri tabanına erişim bilgileri "config.inc.php" dosyasının içinde aşağıdaki şekilde olmalıdır.
 
  • Diğer Ayarlar (Miscellaneous Settings) kısmını göründüğü şekliyle bırakın.
  • Girdiğiniz bilgiler doğru ise OJS Yükleme butonuna basınız. Bu işlem birkaç dakika sürecektir. Kurulumun başarılı bir şekilde yüklendiği mesajını aldıktan sonra dergi oluşturma adınına geçebilrisiniz.
 3) Dergi Oluşturma:
 OJS'yi kurdunuz. O halde öncelikli olarak bir dergi oluşturmanız gerekmektedir. Bunun için kurmuş olduğunuz derinin adresini internet borowserınıza yazınız (örneğin: http://journal.dogus.edu.tr):
  • Gezinme çubuğundaki "Üye Giriş" linki vasıtasıyla kurulum sırasında oluşturduğunuz SistemYöneticisi hesabıyla giriş yapın,

  • Kullancı Sayfasından Site Yöneticsi linkine tıklayın,
  • Site Yönetimi kısmından "Yayımlanan Dergiler" linkine tkılayınız ve gelen arayüzde "Dergi Oluştur" linkine tıklayınız.

  • Aşağıdaki arayüzde "dergi adı", "dergi tanımı" ve "yol" alanlarını yazınız. Eğer sistemi iki veya daha çok dilli kullanacaksanız kaydedebilmek için "form dili"ni değiştirerek bilgilerin diğer dillerdeki karşılıklarını girmelisiniz.



4) Dergi Yönetiminde Yetkili Oalcak Kişilerin Atanması

Dergi Yöneticileri, Editörler, Bölüm Editörleri, Hakemler, Yazarlar, Okuyucular ve Abone Yöneticileri'nin atanması için yapılması gerekenler:
  • ANA SAYFA > ÜYE > Dergi yönetimi'nı sırasıyla tıklayınız. Kullanıcılar başlığı altındaki Yeni Kullanıcı Oluştur linkini tıklayınız.


  • Dergi Yönticilerini ve Editörleri kayıt ediniz.

Bundan sonrasını, sistemi inceleyerek, yardım dosyalarını okuyarak, Açık hava Kütüphanesindeki anlatıları inceleyerek ve takip ederek rahatlıkla çözebilirsiniz.



19 yorum:

  1. eh güzel olmuş, eline sağlık

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Sönmez bey. Çalışmalarınızdan faydalanıyoruz gerçekten. Biz de ülkemizde OJS kullananlara destek olmak üzere ojsturk.com isminde bir site kurduk. Sizin burada anlattığınız kurulumu kaynak gostererek sitemize aktarmak istiyoruz. Siz de uygun gorurseniz. Ayrıca diğer katkılarınızı da bekliyoruz. Selamlar

    YanıtlaSil
  3. Hakan Bey Merhaba,
    OJS ile ilgili paylaşımlarıma ve OJS'ye gösterdiğiniz ilgiye teşekkür ederim. Kaynak göstermek suretiyle paylaşımlarımı kullanmanızda bir sakınca elbette yoktur. Bu arada siteniz henüz yeni olduğundan sizler hakkında bilgi edinemedim. OJS Türkiye resmi gönüllüsü olarak OJS'yle ilgilenen bu ekibi tanımak isterim doğrusu. Selamlar...

    YanıtlaSil
  4. iyi günler kolay gelsin, ojs yi localhostta yüklemeyi deniyorum.bütün işlemleri yapıyorum, kur dedikten sonra beyaz bir sayfa geliyor beni "http://localhost/ojs/index.php/index/install/install"adresine yönlendiren fakat her hangi bir değişilik olmuyor. yardımcı olursanız sevinirim.

    YanıtlaSil
  5. Sayın Kukul,

    http://sonmezcelik.blogspot.com/2012/09/ojs-240-kurulum-hatas.html

    adresindeki düzenlemeyi yapmalısınız.

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar Sönmez Bey,
    Ben dergi sistemini herhangi bir sunucu olmaksızın bilgisayarıma kurup deneyebilir miyim yoksa mutlaka bir server mı olması gerekir. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Kişisel bilgisyarınızda rahatlıkla kurup deneyebilirisniz. Windows kullanıyorsanız öncelikle WAMPSERVER'i, Linux kullanıyorsanız LAMPSERVER'i kurunuz. Daha sonra da C:\wamp klasörü altındaki www klasörünün içine OJS'yi atarak kurulumunuzu yapın.

    YanıtlaSil
  8. Hocam merhaba,
    Ne yaptıysam bir türlü yükleyemedim. Aşağıdaki uyarıyı alıyorum devamlı. Yardımcı olursanız sevinirim.

    A database error has occurred: Access denied for user 'root'@'localhost' (using password: YES)

    YanıtlaSil
  9. OJS kurulum yaparken MySQL ile iletişime geçemediğinden bu hatayı alıyorsunuz. MySQL veri tabanı kullanıcı adı ve şifrenizin doğruluğundan emin olunuz.

    YanıtlaSil
  10. aşağıdaki aşamayı atlayıp dosyaları web serverına atıp install edebilirmiyiz. yazılabilir hale getirmeyi o aşamada yapılıyomu ?
    Apache2.2\htdocs\ojs klasörüne gidin ve aşağıdaki dosya ve dizinler (içerikleri dahil) yazılabilir hale getirin:
    - config.inc.php
    - help/cache/
    - locale/cache/
    - public/
    - templates/t_cache/
    - templates/t_compile/

    YanıtlaSil
  11. hocam kurulumu gerçekleştirdim yukarıdaki mesajıda ben atmıştım fakat 2.4.2 son sürüm faka türkçe yapınca admin panelden yada kurulum sırasında turkçeyi seçinde sayfanın sol ust kısmında() çıkıyo site uçuyo. bu nasıl çözülebilir acaba

    YanıtlaSil
  12. Merhaba; öncelikle emeğinize sağlık. Hakikatten oldukça yararlı bir iş. Hocam sorum benim acemiliğimde olabilir "files" klasörünü oluşturduğunuz yolu "config.inc.php" dosyası içinde düzenleyin bu düzenleme nasıl bir düzenleme olacak? files klasörü tam nereye açılmalı?

    YanıtlaSil