11 Temmuz 2012 Çarşamba

OJS 2.3.7 Sürümü ve Dil Dosyaları

Ücretsiz bir dergi yayımlama sistemi olan ve dünyada 12.000’den fazla dergi tarafından kullanılan OJS'nin 2.3.7 sürümünü Windows XP üzerinde üç defa kurup test ettim. Gayet sağlıklı çalışıyor. OJS 2.3.6 sürümü için çevrisini yaptığım  Türkçe dil dosyalarını OJS 2.3.7 sürümüne göre kontrol ettim. Bulabildiğim eksiklikleri giderdim.  Arzu edenler OJS 2.3.7.0 dil dosyalarını indirmek için bu bağlantıya tıklayabilir veya https://dl.dropbox.com/u/89786725/OJS%20Dil%20Dosyalar%C4%B1%202.3.4_2.3.6_2.3.7.zip adresini kullanabilir. 

Dosya sıkıştırma yöntemi olarak ilk bağlantıdaki dosyada "tar.gz", ikinci bağlantıdaki dosyada ise "zip" seçeneği kullanılmıştır. İndireceğiniz sıkıştırılmış dosyayı açtıktan (extract) sonra, “OJS Dil Dosyaları” içindeki "ojs" dosyasını, sunucuda bulunan "ojs" dosyasının bulunduğu yere sürükleyip bırakmanız ve üzerine yazma seçeneğine izin vermeniz yeterlidir.

Dil dosyaları OJS’nin 2.3.4, 2.3.6 ve 2.3.7 sürümleri için test edilmiş ve sorunsuz çalıştığı gözlenmiştir.

9 yorum:

  1. teşekkürler

    e.erdal aydın
    ankara üni.

    YanıtlaSil
  2. Sönmez hocam sitem www.hikmetyurdu.com/ dediğiniz gibi Türkçe dil dosyalarını ekledim ancak herhangi bir dğeişim olmadı Söz gelimi sağ sütunda Görüntüle kısmının altında hâlâ
    ##notification.subscribe## / ##notification.unsubscribe##
    bunlar yazıyor Türkçeleşmedi. Bu konuda yarıdmcı olabilirseniz memnun olurm Ayrıca sağ sütunu düzenlemek istiyorum ama sisteme yabancı olduğum için bir şeyleri yanlış yapmaktan çekiniyorum. Önerilerinizi bekliyorum. Selamlarımla

    YanıtlaSil
  3. Sorun, sisteme attığınız dosyaların encoding kodlamasından kaynaklıdır. Hiç önemli değil. Çözümü çok kolay. İndirmiş olduğun Türkçe dil dosyalarından bazılarını UTF-8 olarak yeniden kaydetmen gerekecek. Bu dosyalar görüntüleme problemi olanlardır. Örneğin; sizin probleminizden bazıları aşağıda yolları verilen dosylardan kaynaklanmaktadır.
    ...\ojs\lib\pkp\locale\tr_TR\common.xml
    ...\ojs\plugins\blocks\user\locale\tr_TR\locale.xml
    ...\ojs\plugins\blocks\navigation\locale\tr_TR\locale.xml

    Bu yollar altındaki locale.xml, common.xml gibi dosyaları Notepad (Not Defteri) ile açınız. Save As (Farklı Kaydet) seçeneğini tıklayınız. "Kodlama" kısmından "ANSI" yerine "UTF-8" seçeneğini seçiniz ve kaydediniz. Sayfanıza dönüp F5'e basınız. Kodlam ayerine metin görünecektir.

    Kodlamalar farklı farklı dosyalardan geldiğinden bir dosyayı UTF-8 yapmakla iş bitmiyor. Diğer ilgili dosyaları da bulup UTF-8 olarak kaydetmelisiniz. İlgili dosyayı bulabilmek için ekranda görüntülenen "plugins.block.information.link" şeklindeki kodu kopyalayınız. Türkçe dil dosyaları klasöründe dosya içerikleri de dahil arama yaptırarak ilgili dosyayı bulunuz ve UTF-8 olarak kaydediniz.

    YanıtlaSil
  4. Hocam teşekkür ediyorum. Gerçekten verdiğiniz bilgiler çok işime yaradı. Sistemdeki tüm olumsuz yönleri hallettim. Elinize sağlık, ramazanınız mübarek olsun...

    YanıtlaSil
  5. hocam belirtilen sorunları ben de yaşıyorum,

    \lib\pkp\locale\tr_TR\common.xml utf 8 formatında bunda sorun yok,


    plugins\blocks\user\locale\tr_TR\locale.xml
    plugins\blocks\navigation\locale\tr_TR\locale.xml

    bu klasorlerde locale altında tr_TR dizini yok, ne yapabilirim..

    YanıtlaSil
  6. Sayın Yüksel Yılmaz,

    Sorun dosyanın eksik olmasından kaynaklıdır. Dil dosyalarının pkp sitesiden indirip yukarıdaki yazımda belirttiğim şekilde ojs klasörü üstüne bırakmanız yeterlidir. Tamamnı koymak istemezseniz sadece ilgili dizin yolunu takip ederek dosyaları yerlerine koyabilirsiniz. Ancak 53 tane klasör vardır. Tek tek kontrol etmek zor olur. O bakımdan tamamını atmanızı tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  7. HOcam tüm paylaşımlarınız için çok teşekkür ederim. Ojs yi yeni kurdum, paylaştığınız tr dil paketini belirttiğiniz dizine yükledim. yanlız panelden tr dil seçince sayfada hiç bir şey görünmüyor.

    YanıtlaSil
  8. Sayın Özdemir,

    Öncelikle OJS'yi tercih ettiğiniz için memnuniyetimi ifade etmek isterim. Sorununuzun çözümü,
    "http://sonmezcelik.blogspot.com/2012/03/ojs-236-surumu-turkce-dil-hatas.html" adresindeki paylaşımda anlatılmıştır.

    YanıtlaSil
  9. OJS yeni sürüm 3.1.2 için Türkçe çalışmıyor, bu konuda ne yapmalıyız?

    YanıtlaSil