5 Mart 2012 Pazartesi

Üniversite Yayınları İçin Bandrol Başvurusu ve Gerekli Belgeler

Vakıf Üniversitesi olarak yayımlayacağınız kitaba bandrol mü alacaksınız? Peşinen sabır dilemeliyim; çünkü ben ben olalı böyle bir zulüm ne gördüm ne yaşadım! Ancak peşinen uyararyım YAYFED'e Kamu Kurumu statüsünde bandrol başvurusu yapmalısınız. Onlar siz vakıfsınız dese de kamu yararına çalışan tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu olduğunuz husunda direnin; çünkü vakıf üniversiteleri 2547 sayılı Yükseköretim Kanunu gereğince faaliyet gösterir, dolayısıyla kamu kurumudur.  Her neyse, yapacağınız iş ve hazırlamanız gereken evraklar şöyle:

- Öncelikle Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü'nün http://www.telifhaklari.gov.tr/ adresine girerek bandrol başvurusu yapmalısınız.

- Site üzerinde belirtilen ücreti bankaya yatırlamlısınız ve dekontunu (2 nüsha) almalısınız.

- Sonra şöyle bir bir resmi yazı yazlamısınız:

----------------------------
YAYIMCI MESLEK BİRLİKLERİ FEDERASYONU’NA,
.... Üniversitesi Yayınları tarafından basılması için matbaaya gönderilmiş olan, .... ISBN numaralı “.....” adlı kitap için internet üzerinden .... adetlik bandrol başvurusunda bulunulmuştur. Başvuru için gerekli evraklar ekte verilmiştir.
Gereğini rica ederim.

EKLER:
1- Banka Dekontu(2 adet)
2- Talep Formu (YAYFED'in sayfasından alınıp doldurulacak - Form 1)
3- Yazar sözleşmesi veya Mali Hak Kullanıcısı Bildirimi (Eğer kitabın telif hakkı yazara/yazarlara aitse sözleşme kopyası, telif hakkı üniversiteye aitse Mali Hak Kullanıcısı Bildirimi Formu Form - 5)
4- Matbaa Yazısı (Eserin matbaada basıldığına dair yazı)
5- Rekötörün imza sirküleri

---------------------------------


Yukarıdaki altı maddelik belgeler plastik dosya içinde olacak. Bu dosya YAYFED'de kalacak.

Yukarıdakilerle birlikte Arşiv Dosyası denen ikinci bir dosya hazırlamalısınız. Hazırlayacağınız bu dosyada aşağıdaki belgeler yer alacak ve her başvuruda bu dosyayı da yanınızda götürüp göstereceksiniz.

Bu dosyanın içinde aşağıdaki belgeler olacak.
1- Üniversite Vakıf Senedi
2- Rektörün imza sirküleri
3- Bandrolü teslim alacak kişinin Yetki Belgesi (Üniversite antetli bir kağıda Rektör imzalı olarak, bandrolleri teslim alacak kişinin görevlendirildiği bilgisini içeren bir yazı. Üniversite mührü vurulması isabetli olur)
4- Görevlendirilen kişinin kimlik fotokopisi.

Zorunlu olmamakla  birlikte Arşiv dosyası denen ikinci dosya içinde aşağıdaki belgelerin bir kopyasının olması isabetli olur.
1- Yayıncı sertifikası fotokopisi
2- Matbaa sertifikası fotokopisi
3- Vergi levhası veya vergi mükellefi yazısı veya verigden muaf belgelerinden biri
4- Üniversitenin kuruluş kanunu

Not: Altı üstü basit bir bandrol çin istenen belgelere bakar mısınız? Yazarların hakkını korumak amaçlı ortaya çıakrılan çözüm, bu malesef. Kötü niyetli kişiler yüzünden iş bilmez insanların ürettiği çözüm için kendilerini tebrik ediyorum. Yakında gen haritamızı da isterler; çünkü bu işleri yaparken, sivri zekalının biri resmi yazıdaki rektör adını kasdederek ben bu kişinin rektör oluğunu nereden bileyim diye sorabiliyor? Memleketimden inciler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder