20 Temmuz 2012 Cuma

DSpace Kurumsal Arşiv Kayıtlarının Yedeklenmesi

Kurumsal arşiv sistemi olarak DSpace kullanıyorsunuz ve doğal olarak sistemin düzenli yedeklenmesini ve hatta kimi zaman da DSpace'deki kayıtlarının bir kopyasını başka bir ortama taşımak istiyorsunuz. Her ikisi de mümkün. Bu yazımda hali hazırda DSpace sunucusundaki kayıtları başka bir sunucu veya bilgisayardaki DSpace yazılımına aktarmanın / göç ettirmenin yollarından birini, daha doğrusu bizim kullandığımız yöntemi anlatmak istiyorum. Yapılması gerkenler şu şekildedir:

* Öncelikle, SQL kayıtlarına ulaşım sağlayacak olan  "pgadmin3" programı ile "file-roller" sıkıştırma programının hem kaynak hem de hedef sunucularınızda kurulu olduğundan emin olun ("file-roller" yerine herhangi bir sıkıştırma programı da olur). Kurulu değilse "Synaptic Package Manager" aracılığıyla "pgadmin3" ve "file-roller"in yükleyiniz.


pgadmin3 ve file-roller programlarının kurulması

- System > Administration > Synaptic Packlage Manager komutlarını takip ediniz,
- pgadmin3 ve file-roller programlarını arama seçeneğiyle bularak işareteyiniz.
- Apllay seçeneği ile kurulumunu gerçekleştiriniz.

Yedekleme Adımları
Yüklemeden sonra aşağıdaki adımları izleyiniz:
 - DSpace'in koştuğu sunucunun masa üstünde yedek adlı bir klasör oluşturun.
 - DSpace'e girmiş olduğunuz kayıtarın verileri "...[dspace]/" altıdaki "assetstore" adlı klasörde tutulur. Bu dosyanın bir kopyasını masa üsütündeki yedek klasörü içine alınız.
- DSpace üst verileri (metadata) PostgreSQL'de tutulur. Application > Programming > pgAdmin III"ü menülerini takip ederek DSpace üst verilerinin (metadata) tutulduğu PstgreSQL veritabanına ulaşın.  
- Aşağıdaki resimde gösterildiği gibi veri tabanınızın adına sağ klik yapınız. 














- Açılan menüden Conncet seçeneğini seçinğiz. 
















- PostgreSQL veri tabanı şifrenizi giriniz. PostgreSQL kullanıcı adı ve şifrenizi bilmiyorsanız dspace.cfg dosyasında veri tabanı ayarları (database suername and passsword) kısmına bakınız.
























 - Aşağıdaki pencerede dosya adını veriniz ve yedeklenecek dosya yolunu  masa üstündeki yedek dosyası olarak gösteriniz. Yedek dosya adı uzantısının "*.backup" olduğundan emin olun. Dosya uzantısı sistem tarafından verilmediyse elle verin.


























 - DSpace düzenlemeleri sırasında değişiklik yapmış olduğunuz dosyaların bir kopyasını da bu klasör içine koyunuz. Örneğin; zaman içinde değişiklik yaptığımız DSpace dosyalarının adları ve yolları aşağıdaki gibidir. Üst sürümlere göç ederken PostgreSQL verileri ve assestore dışındaki dosyaların içerğinde değişiklik olabileceğinden dolayı sorun çıkarabileceğini unutmayınız.Göç sırasından alınacak veri ve dosyalar:
  • PstgreSQL'deki "dspace" tablosundaki üst veriler (metadata)
  • .../[dspace]/asseststore/ [tamamı]
  • .../[dspace]/webapps/jspui/WEB-INF/classes/message_tr.proparties
  • .../[dspace]/config/emails/ [*_tr uzantılı olanlar]
  • .../[dspace]/config/default_tr.license
  • .../[dspace]/config/dapace.cfg [aynı sürümde oluğu gibi kullanabilmek veya yeni sürümlerde ayar yaparken yardım alabilmek için]
  • .../[dspace]/config/input-forms.xml
  • .../[dspace]/config/input-forms_tr.xml
  • .../[dspace]/config/news-side_tr.html
  • .../[dspace]/config/news-top_tr.html
  • .../[dspace]/apache-tomcat-7.0.6/webapps/jspui/help/ [*_tr uzantılı dosyalar ile sizin eklediğiniz görseller]
  • .../[dspace]/apache-tomcat-7.0.6/webapps/jspui/earsiv_rehberi.html/ [tamamen kuruma yönelik özel bir rehberdir; orijinalinde yok!]
  • .../[dspace]/apache-tomcat-7.0.6/webapps/jspui/image/ [eklediğiniz görseller]
  • .../[dspace]/apache-tomcat-7.0.6/webapps/jspui/layout/ [değişiklik yaptığınız dosyalar]
  • .../[dspace]/apache-tomcat-7.0.6/webapps/jspui/favicon.ico [kendinize özel oluşturduysanız]
  • .../[dspace]/apache-tomcat-7.0.6/webapps/jspui/styles.css/ [kendinize özel değişiklikler yaptıysanız]
  • .../var/www/index.html  [yönlendirme vb. gibi değişiklik yaptıysanız]

 - Masa ütündeki yedek klasöründe toplandığınız bu dosyaları file-roller veya tercih ettiğiniz bir sıkıştırma programı yardımıyla sıkıştırınız.
- Eğer Application > Programming > altında "file-roller" programını göremiyorsanız Applications > Accessories > Terminal yolunu izleyerek bir terminal penceresi açınız.
- Programın çalışması için bu pencerede "file-roller" yazarak enter tuşuna basınız. "file-roller" ekranında aşağdaki resimde işaretli yerlerde gösterildiği gibi seçimlerinizi yapın.


"file-roller" ile masa üstündeki yedek dosyasının sıkıştırılması:

































 Yedeklerin Yeni Sunucuya Taşınması
 - Sıkıştırdığınız dosyayı, yeni sunucuya internet, CD veya bir disk aracılığıyla taşıyınız. Biz sıkıştırılmış dosyayı ".../var/www/yedek.zip" dizini altına taşıyarak net üzerinden taşıdık.
- Yeni sunucuda masa üsütüne koyduğunuz yedek klasörünü açınız (extract).
- Yedek klasörü içindeki "dspace.backup" adlı dosyadaki verileri Application > Programming > pgAdmin III"ü kullanarak içeriye aktarınız (Resotore).

pgAdmin III aracılığyla dspace tablosunun içeri alınması (import). 



























 - Restore seçeneğini tıklayınca açılan aşağıdaki pencerede "Clean before restore" seçeneğini işaretlemeyi unutmayınız.

DSpace üst verisinin yedek dosyasından alınması:


























- asseststore klasörünü ".../[dspace]/asseststore/" üzerine yazınız.

- Eğer kurumsal arşivinizi aynı sürüme taşındıysanız yukarıda yolları da belirtilen diğer dosyaları kendi yerlerine koyunuz.
- Üst sürüme taşınıyorsanız bu dosyaların içeriklerini yeni sürümdeki dosyalarla karşılaştırdıktan sonra yerine bırakınız. 
 - Sunucunuzu veya tomcat'i yeniden başlatınız. Yeni sistemi kontrol edin. Bir eksiklik ya da sıkıntı yoksa eski sistemi durdurun. Kayıt girişi yapmadan eski sunucuda kullanılan internet ayarlarını yeni sunucuya yapın.
 - Eğer dspace.cfg dosyasının yenisini kullanacaksanız eskisiyle karşılaltırın. Eksiklerini giderin ve özellikle handle.prefix alanını eski sisteminizdeki usule göre düzenleyin.
 - dspace.cfg dosyasında değişiklik yaptığınız zaman sunucunuzu veya tomcat'i yeniden başlatacağınızı unutmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder