17 Şubat 2014 Pazartesi

DSpace Kullanımı İçin Başlıca Nedenler(*)

Dünya çapında geliştirici ve kullanıcılardan oluşan büyük topluluk: Proje ve üretim yapan [1500] civarında kurum DSpace yazılımını kullanmaktadır. En yaygın kullanım şekli araştırma kütüphaneleri tarafından kurumsal arşiv olarak kullanılmasıdır, ancak DSpace’i konu tabanlı kurumsal arşiv, veri seti arşivi ve medya tabanlı arşiv olarak kullanan çok sayıda kurum da bulunmaktadır. Kayıtlı kullanıcıların tam bir listesi için buraya tıklayınız. Kayıtlı tüm kullanıcıların haritasını görmek için ise buraya tıklayınız.

Ücretsiz açık kaynak kodlu yazılım: DSpace sourceforce açık kaynak kodlu yazılım arşivinden indirilebilir. DSpace açık kaynak kodlu bir platformdur ve herkes için ücretsizdir. Yazılımın kodları BSD açık kaynak lisansı altında lisanslıdır. Bu herhangi bir organizasyonun yazılımı kullanabileceği, yazılımda değişiklik yapabileceği, hatta yazılımın koduna ve lisansına herhangi bir ödeme yapmadan ticari uygulamalarına entegre edebileceği anlamına gelir. Elbette yazılım üzerine yapılan geliştirme ve eklemelerin herkesin yararı için DSpace topluluğu ile paylaşılması beklenir. Şu halde dünya çapında, kod, hata düzenlemesi vb. için katkı sağlayan 100’ün üzerinde gönüllü bulunmaktadır. DSpace yazılımı bir grup gönüllü geliştirici tarafından yönetilmektedir. Bu gönüllü grup, topluluk tarafından gönderilen hata düzeltmelerini yapar, entegre edilen yeni geliştirmeleri yazılıma dahil eder ve planlanan sürümler için birlikte çalışır. Tüm bilinen gönüllülerin listesi için DSpace Gönüllüler Listesi’ne bakabilirsiniz.

İhtiyaçlarınız için tamamen özelleştirilebilir: DSpace, ihtiyaçlarınıza uygun olarak aşağıdaki anahtar yollarla özelleştirilebilir:
  • Özelleştirme veya kullanıcı arayüzü teması: DSpace web sayfası kurumunuzun web sayfasına sorunsuz olarak entegre edilebilir, görünüşü tamamen özelleştirilebilir ve kullanıcılarınız için daha fazla sezgisel olabilir. DSpace iki ana kullanıcı arayüzüne sahiptir: Geleneksel (JSP-tabanlı) arayüz ve çeşitli “temalar” sunan Manakin (XML-tabanlı) arayüz.
  • Üst veri özelleştirme: Dublin Core, DSpace uygulamasında varsayılan üst veri yapısıdır. Bununla birlikte uygulamanızı özelleştirmek için herhangi bir alanı ekleyebilir ve değiştirebilirsiniz. DSpace şu anda, hiyerarşik olmayan herhangi bir düz ad alanını desteklediği gibi MARC ve MODS gibi hiyerarşik üst veri şemalarını da destekler. Ancak verinin transferi için çapraz geçiş (crosswalk) gibi teknik kapasite gerektiren araçlar gerektirir.
  • Arama ve listeleme konfigürasyonu: DSpace web sayfanızda listeleme için görüntülemeyi (yazar, başlık, tarih gibi) hangi alanlara göre yapacağınıza karar verebilirsiniz. Ayrıca sorgulama arayüzüne herhangi bir üst veri alanını dahil edebilirsiniz. Öğelerle ilişkili verilen üst veri, bir öğe içinde verilmiş tüm metin ve eğer isterseniz indekslenmiş tam metin üzerinde de arama yapabilirsiniz.
  • Yerel kimlik doğrulama mekanizmaları: DSpace çoğu üniversitenin kullandığı LDAP, Shibboleth, X.509 ve IP-tabanlı kimlik doğrulama sistemlerinin eklentilerini içerir. Ek olarak, DSpace dahili yetkilendirme yöntemlerini de içerir ve bu yetkilendirme metotları çoklu yetkilendirme yöntemleri olarak ayarlanabilir. Eğer özelleştirilmiş yetkilendirme mekanizması kullanıyorsanız kendi yetkilendirme eklentinizi kurabilirsiniz.
  • Standartlara uyumluluğu: DSpace erişim, kayıt ve veri ihracı için birçok standart protokol ile uyumludur. DSpace; OAI-PMH, OAI-ORE, SWORD, WebDAV, OpenSearch, OpenURL, RSS, ATOM standartlarını destekler.
  • Ayarlanabilir veri tabanı: DSpace üst verilerini yönetmek için PostgreSQL veya Oracle veri tabanını kullanabilir.
  • Varsayılan dil: DSpace web uygulaması 20’den fazla dil ile kullanılabilir. Eğer İngilizce yerel diliniz değilse DSpace’in dilini özelleştirebilirsiniz. Ayrıca DSpace’i çoklu dil ile kullanabilirsiniz. DSpace’de çoklu dil seçeneği kullanılması durumunda, DSpace arayüzü kullanıcının tarayıcısındaki dil seçimine göre otomatik olarak ilgili dildeki arayüzü görüntüler. [Ayrıca web arayüzünde istenilen dil seçiminin aktif olması için dspace.cfg dosyasında düzenleme yapılabilir.]

Eğitim, devlet, özel ve ticari kurumlar tarafından kullanılır: DSpace platformu başlangıçta yükseköğretim kurumlarının kullanımı için geliştirilmiştir, ancak bir yandan da buna geniş bir itiraz gösterilmiştir. Yazılım, müzeler, devlet arşivleri, milli kütüphaneler, dergi arşivleri, konsorsiyumlar ve ticari kurumlar tarafından da kullanılmaktadır. Kayıtlı tüm kullanıcıların listesi için lütfen tıklayınız.

Farklı işletim sistemlerine kurulabilir: DSpace ayarlanabilir web tabanlı bir arayüz içerir ve Linux, Mac OSX ya da Windows işletim sistemine kurulabilir. Eğer DSpace’i kurmadan önce denemek istiyorsanız DSpace Demo Sitesi’sini (DSpace’in tüm fonksiyonları test edilebilir) ziyaret edebilirsiniz. Dokümantasyonda yazılımın ön koşullarının tam bir listesi bulunabilir.

Her çeşit dijital içeriği korur ve yönetebilir: DSpace uygulaması geniş bir dosya biçimi ve mine türlerini yönetebilir ve tanıyabilir. Yaygın olarak kullanılan PDF, Word, JPEG, MPEG, TIFF gibi dosya biçimleri DSpace’de yönetilebilir. DSpace farklı işletim sistemleri üzerinde kullanılmasına rağmen yaygın olarak kullanılan dosya tiplerini otomatik olarak tanıyabilir ve bu dosyalar DSpace tarafından yönetilebilir. DSpace ayrıca sağladığı basit bir dosya biçimi ile gelecekte kullanılabilecek herhangi bir tanınmayan dosya türünü kaydetmenize imkân verir.
-----------------------------
(*) Çeviri 16 Şubat 2014 tarihinde yapılmıştır ve orijinal metni bire bir yansıtmamaktadır. Orijinal metne http://www.dspace.org/why-use adresinden erişebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder